AVELSMÅL

Mens sana in corpore sano (en sund själ i en sund kropp)

När vi planerar en kull och väljer avelsdjur vill vi få fram hundar som är friska i både kropp och själv och som därmed har förutsättningar för att klara ett långt liv där de har kapacitet och vilja att leva aktivt tillsammans med sin familj.

Den perfekta individen finns inte så det blir alltid någon mindre kompromiss när man väljer ett avelsdjur. För oss är hälsa och mentalitet väldigt viktigt. Därför avlar vi endast på ögonlysta (båda raserna, valp och vuxen), höftröntgade (collie) och patellaundersökta (spets) individer. Hundarna ska också vara mentalt stabila och sociala individer då vi vill att man ska kunna ha med sig hunden i de flesta situtioner. Det måste också finnas en samarbetsvilja som gör det lättare att klara vardagen och även ger förutsättningar för tävlande i olika grenar. Vi har själva tävlat sparsamt (viltspår, rallylydnad) men tränar och gått kurser i lydnad, rallylydnad, spår, vallning, handling mm.
Har hunden bra hälsa och bra mentalitet tittar vi sedan på exteriören. Det handlar inte bara om fina utställningsmeriter där hundens utseende och byggnad matchas mot rasstandarden, utan exteriören påverkar i hög grad hundens framtida hälsa. Är den dåligt byggd kan den få skador och kankse inte leva så länge som den kunde ha gjort annars och kanske inte användas till det man hade tänkt sig.

Det räcker inte heller att bara titta på den enskilda individen när man avlar. Man behöver ta ett helhetsgrepp om de släktingar som finns till hundarna. Här får det inte finnas släktingar som är sjuka eller i vissa fall anlagsbärare av sjukdomar. Här läser man på så mycker man kan av de resultat som finns kring sjukdomar, mentalitet, exteriör och tävlingsresultat. Det är också här man är så tacksam för att alla hundägare låter undersöka, testa och ställa ut sina hundar även om de "bara" är sällskapshundar som inte själva ska gå i avel. All information om varje syskon eller släkting är viktig för oss uppfördare. Därför finns det ett antal undersökningar och tester som ni som köper valp av oss måste genomföra på era valpar, läs mer om dem här.

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Divine Stars Kennel - kontakt@divinestars.se