TYSK SPETS - Kleinspitz och Mittelspitz

Rasbeskrivning och standard

Ursprungsland/ hemland
Tyskland
Användningsområde
Vakt- och sällskapshund
FCI-klassifikation

Grupp 5

 
Kleinspitz och Mittelspitz är två av flera varianter av tysk spets, som härstammar från stenålderns torvhundar och senare boplatskulturers spetsar och är mellaneuropas äldsta hundtyp. De andra varianterna är grosspitz, pomeranian (zwergspitz) och keeshond (wolfspitz).

De används som sällskapshundar, men aktiveras gärna i hundsporterna lydnad, agility, rallylydnad, spår, freestyle m.m.

Tysk spets anses vara en frisk ras. Patellaluxation (lösa knäleder) förekommer. (Läs mer om Patellaluxation i Doggy Report). Därför avlar vi bara på fria hundar på denna kennel. Man bör också ögonlysa för att se att inte hunden har PRA eller RD. Eftersom RD kan upptäckas redan hos valpar låter vi ögonlysa våra valpar före leverans.

Spetsen har en stabil mentalitet, är positiv, mycket läraktig, familjekär och tillgiven. Den har viss vaktinstinkt, dvs den larmar t.ex. när någon kommer till tomten.

Mankhöjd är 26 +/- 3 cm för Kleinspiz och 34 cm +/- 4 cm för Mittelspitz.

Det är en typisk spets med ståndöron och upprullad svans på ryggen. Pälsen, som kan vara svart, brun, vit, orange, gråschatterad, och andra färger, är lång och lättskött. Pälsen bör borstas och kammas en gång i veckan. Börja sköta pälsen tidigt så valpen lär sig att acceptera hantering.

 


Hela rasstandarden finns att läsa hos SKK

 

 

 

Divine Stars Kennel - kontakt@divinestars.se